Προβλήματα λειτουργίας του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης

Προβλήματα λειτουργίας του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 12863/11.03.2011 

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σημαντικά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Πρότυπο Αντιφυματικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης, του οποίου εποπτεύων φορέας είναι το Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου. Το συγκεκριμένο ιατρείο λειτουργεί τη δεδομένη στιγμή μόνο με δυο επισκέπτριες υγείας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να μη γίνονται οι αναγκαίοι εμβολιασμοί των παιδιών στα σχολεία, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Έτσι πολλοί μαθητές παραμένουν ανεμβολίαστοι. Μάλιστα όλα τα σχολεία της περιφέρειας παραμένουν ανεμβολίαστα από το 2009, λόγω της περσινής αναβολής του εμβολιασμού.

Εκτός, όμως από τον μαθητικό πληθυσμό, το Αντιφυματικό Ιατρείο εξυπηρετεί αρκετό κόσμο. Η εγκατάλειψή του, αλλά και η αδιαφορία των αρμοδίων, έχουν επιπτώσεις και προκαλούν κινδύνους στη δημόσια υγεία. Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και η εγκατάλειψή της αποτελεί έγκλημα. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να μεριμνήσει και να δείξει τη δέουσα ευαισθησία, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Ιατρείου, που πολλά χρόνια τώρα επιτελεί την πρόληψη και τον έλεγχο της φυματίωσης σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να διασφαλιστεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Πρότυπου Αντιφυματικού Ιατρείου Θεσσαλονίκης, το οποίο αντιμετωπίζει σημαντικά λειτουργικά προβλήματα;

Απάντηση Υπουργείου